TOPLOTNE ČRPALKE

 

Kateri toplotni vir naj izberem VODA-VODAZEMLJA-VODA ali ZRAK-VODA ?

Tistega, ki je na voljo in ima hkrati najvišjo povprečno letno temperaturo. Gledano iz energetskega stališča je to seveda najprej podtalnica, če jo je na voljo v zadostni količini in kvaliteti, saj je njena povprečna letna temperatura okoli +10°C. S takšnimi sistemi dosegamo grelna števila preko 5 – največji prihranek.

Če podtalnice ni, a je na voljo dovolj velika prosta površina zemlje, lahko izberemo ta vir s polaganjem horizontalnega zemeljskega kolektorja ali vertikalne sonde. Tu dosegamo grelna števila okrog 4. Če ni na voljo nič od prej navedenega, nam še vedno preostane toplotni vir zrak, ki je na voljo v neomejenih količinah. S takšnimi sistemi dosegamo letna grelna števila preko 3,5, na Primorskem pa celo preko 4.

Kakšno moč toplotne črpalke potrebujem?

Pri novogradnjah so potrebne moči ogrevalnih sistemov izračunane že v samem projektu. Odvisne so predvsem od velikosti objekta in od kvalitete izolacije. Tako pri novogradnjah z dobro izolacijo potrebne toplotne moči toplotne črpalke praviloma ne presegajo 50 W/m 2 ogrevalne površine + 200 W / osebo za segrevanje sanitarne vode (pri hišah z rekuperacijo pa računamo z max 35 W/m2 ). V kolikor pa pri obstoječih objektih ni izdelan izračun toplotnih potreb, lahko le-te najhitreje izračunamo iz letne porabe olja ali plina za ogrevanje. Primer informativnega izračuna je naveden v gornji tabeli.

Kakšen ogrevalni sistem naj izberem?

Če se pripravljate na gradnjo nove hiše, je odločitev samo ena – izberite nizkotemperaturni ogrevalni sistem – torej talno ogrevanje (ki pomeni hkrati tudi najvišje udobje bivanja) za vse prostore. Kot dodatek k temu lahko izberete npr. kopalniške radiatorje ali konvektorje, če nameravate hladiti tudi prostore. Osnova pri tem je, da zaradi tega ne sme priti do potreb po zvišanju temperature ogrevalne vode. Nižja ko je lahko potrebna temperatura ogrevalne vode v sistemu, večje je grelno število in s tem večji prihranek pri stroških ogrevanja. Zvišanje temperature ogrevalne vode za 1°C pomeni povečanje porabe za 2,5%.

Če pa imate obstoječ objekt, kjer so vgrajeni radiatorji, je seveda možno tudi ogrevanje preko njih, vendar bo prihranek pri stroških ogrevanja nižji kot pri talnem ogrevanju. Pri takšnih objektih se priporoča izbira visokotemperaturnih toplotnih črpalkah. Seveda lahko v določenih primerih izberemo tudi nizkotemperaturne toplotne črpalke, če seveda vemo, da ni potrebna temperatura predtoka, ki bi bila višja od 55°C .

 

Pošljite Povpraševanje